0747-818-901
Micul dejun – beneficii

Micul dejun – beneficii

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei?

Servirea unui mic dejun copios este o abordare de succes pentru cei mai mulți oameni. Mai ales pentru aceia care se antrenează în prima parte a zilei.

Dacă ești matinal și te-ai deprins cu acest obicei și, mai ales, dacă această abordare funcționează pentru tine, nu există niciun motiv pentru care s-o schimbi.

Studiile par și ele să susțină că un mic dejun sănătos, bogat în proteine, este benefic și că dimineața este cel mai bun moment al zilei pentru o masă copioasă.

Cercetările au descoperit că oamenii care obișnuiesc să ia micul dejun regulat, se îngrășa mai greu sau deloc, comparativ cu mulți dintre cei care omit această prima masă a zilei. De asemenea, aceia care sar peste micul dejun, o fac adesea din rațiuni eronate. De exemplu, pentru a pierde în greutate.

O abordare deloc sănătoasă. În același timp, în cazul acelora care servesc micul dejun, este foarte posibil că mulți dintre ei să nu facă alegeri alimentare potrivite. Astfel, beneficiile sunt anulate în ambele cazuri.

 

Beneficiile unui mic dejun sănătos

Dacă nu resimți senzația de foame de la primele ore, dar seara te vezi nevoit să potolești un apetit crescut, să mănânci un mic dejun sănătos și consistent s-ar putea să fie soluția pentru această problemă. Când sari peste micul dejun, vei avea un apetit mai mare în jurul prânzului.

Astfel, probabilitatea să alegi alimente nesănătoase pentru a-ți potoli foamea, crește considerabil. Soluția o reprezintă un mic dejun echilibrat, care să te împiedice să faci excese alimentare la următoarea masă sau să alegi gustări nesănătoase pe parcursul zilei din cauza lipsei de energie, nivelului de zahăr din sânge scăzut și aportului prea mic de nutrienți.

Acestea sunt motivele principale pentru care dimineața este cel mai bun moment al zilei să mănânci, atunci când vrei să pierzi în greutate.

Așadar, asigură organismului de la prima oră cantități optime de proteină și grăsimi sănătoase. Vei descoperi că acest obicei alimentar îți va da energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua în forță și a evita să mănânci nesănătos sau mai mult decât trebuie.

 

Studii de caz

Un studiu desfășurat la Universitatea din Tel Aviv a descoperit că subiecții care mâncau majoritatea caloriilor necesare într-o zi la micul dejun (în jur de 700 de calorii) au pierdut mai mult în greutate, comparativ cu aceia care mâncau majoritatea caloriilor pe parcursul zilei, mai ales seară. Toți subiecții cercetării urmau un regim alimentar format din 1400 de calorii/zi.

Cu toate acestea, orele la care serveau mesele au făcut diferență. Subiecții din grupul care a mâncat 700 de calorii la micul dejun au slăbit cu 4 kilograme mai mult, comparativ cu celălalt grup. Subiecții grupului care au servit cea mai mare parte din calorii la micul dejun, au slăbit considerabil mai ales în circumferința taliei. De asemenea, au înregistrat un mai bun control al sensibilității la insulină. Cercetătorii au descoperit că aceștia aveau nivel mai scăzut de grelina, hormonul responsabil cu senzația de foame.

Un alt studiu, publicat în Journal of Nutrition, a descoperit că omiterea micului dejun are un impact metabolic și hormonal negativ. Drept urmare, afectează măsura în care oamenii care nu mănâncă micul dejun pot face alegeri alimentare sănătoase.

O mulțime de alte studiu au dovedit că pentru majoritatea oamenilor care au reușit să piardă în greutate și să-și mențină greutatea ideală, micul dejun a fost o parte importantă din succesul lor pe termen lung. Toate aceste rezultate stabilesc importanţa micului dejun. Dar, deși această masă are efecte benefice pentru majoritatea oamenilor, este posibil să nu fie o rețetă a succesului pentru oricine.

 

Preferințele personale și calitatea alimentelor alese la micul dejun

Pentru unii oameni, rețeta succesului include un mic dejun copios, bogat în proteine, deoarece îi împiedică să mănânce mai mult pe parcursul zilei și îi ajută să-și țină sub control apetitul. Pentru alții, însă, care nu resimt senzația de foame de la primele ore, o masă luată forțat nu va avea efecte benefice. Mai ales dacă alimentele pe care le aleg nu sunt sănătoase.

Un aspect foarte important este ceea ce mâncăm și cantitatea, mai puțin orele la care luăm masa. Alimentele pot afecta metabolismul și nivelul zahărului din sânge în diferite moduri. O formulă ideală pentru micul dejun are în componența sa: proteine, grăsimi sănătoasă și legume proaspete. Alimentele care întrunesc aceste condiții stabilizează zahărul din sânge și te împiedică să mănânci mai mult la următoarea masă.

Dacă mănânci 700 de calorii din carbohidrați simpli, în niciun caz nu vei pierde în greutate și nu vei mânca mai puțin pe parcursul zilei. Ceea ce este mai important decât ora la care mâncăm, sunt alimentele și cantitățile. Ar trebui să asiguri organismului nutrienții necesari și să asculți cu atenție semnalele de foame și sațietate pe care ți le transmite.

Aceasta este o abordare mai benefică pe termen lung, inclusiv pentru pierderea în greutate. Anumite aspecte precum programul de muncă, natura efortului depus și antrenamentele pot influența orele la care ar fi cel mai bine să mănânci. Așadar, nevoile individuale trebuie întotdeauna luate în calcul atunci când se stabilește planul alimentar. Cantitatea este, iarăși, alt aspect important. Doar pentru că alegi mâncăruri sănătoase, asta nu înseamnă că nu poți mânca mai mult decât este necesar organismului.

 

În concluzie, micul dejun îţi aduce cele mai multe beneficii dintre toate mesele consumate de tine zilnic.

Să mănânci micul dejun nu este suficient pentru a te bucura de beneficiile acestei mese. Este necesar să alegi alimentele potrivite.

Pentru a afla care sunt alimentele cele mai bune pentru tine, contactează-mă! Eu te pot ajuta cu un plan alimentar personalizat.

 

Adaugă comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicată! Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii